fbpx

Dysbioza jelit jest istotnym czynnikiem w chorobie

Chociaż wiele prac wykazało, że mikrobiom jelitowy odgrywa kluczową rolę w zdrowiu ludzkim, inne czynniki, takie jak genetyka, narażenie środowiska i styl życia, mogą również wpływać na ryzyko choroby (Franks i McCarthy, 2016; Hall i in., 2017; Gentile and Weir, 2018; Scott i in., 2019). Spekuluje się, że w niektórych przypadkach nieprawidłowość występująca w obrębie mikrobiomów jelitowych może nie być podstawową przyczyną choroby albo czynnikiem znacząco pośredniczącym (Hanage, 2014; Franks and McCarthy, 2016; Crow, 2018; Inamo, 2019; Jia et al., 2019).

W przypadku cukrzycy, otyłości i innych chorób metabolicznych, które są ściśle związane z mikrobiomem jelitowym (Qin i in., 2012; Le Chatelier i in., 2013; Ridaura i in., 2013; Komaroff, 2017; Schiattarella i in., 2017 ), nadal nie jest jasne, w jakim stopniu mikrobiom przyczynia się do inicjacji i postępu choroby. Rozwój tych chorób jest rezultatem kombinacji różnych czynników napędzających (Keith i in., 2006; Franks i McCarthy, 2016; Chatterjee i in., 2017), w tym podatności genetycznej, nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej, czynników na które dany mikrobiom jelitowy był narażony we wczesnym życiu, sen i leki.

Alergie pokarmowe

Alergia pokarmowa jest kolejnym przypadkiem , który koreluje ze zmianami w mikrobiomie jelitowym (Iweala i Nagler, 2019).
Istnieją doniesienia, że ​​interwencje oparte na mikrobiomach, takie jak probiotyki, prebiotyki i przeszczepy mikrobioty kałowej, mogą pomóc zmniejszyć objawy (Bunyavanich, 2019). Jednak na ryzyko choroby alergicznej ma wpływ szereg czynników (Iweala i Nagler, 2019). Oprócz predyspozycji genetycznych, inne czynniki w trakcie wczesnego życia, w tym cesarskie cięcie, poród przedwczesny, stosowanie antybiotyków, zanieczyszczenie środowiska, infekcje oraz palenie matek i nadmierne picie wyrobów alkoholowych mogą przyczynić się do rozwoju alergii pokarmowej (Reynolds i Finlay, 2017; Mitselou i in. ., 2018; Levin i in., 2019) i należy je rozważyć w zakresie zapobiegania chorobom i leczenia (Tordesillas i in., 2017). W odniesieniu do chorób związanych z mikrobiomami jelit, takich jak biegunka (Singh i in., 2018), choroba zapalna jelit (Piovani i in., 2019), zespół jelita drażliwego (Ford i in., 2017), choroba sercowo-naczyniowa (Miller i in. al., 2017), autyzm (Bai i in., 2019), choroba Alzheimera (Kivipelto i in., 2018), choroba Parkinsona (Ascherio i Schwarzschild, 2016), ważne jest, aby pamiętać, że mikrobiom jelitowy jest jednym z istotnych aspektów choroby.

YouTube